Slow Up

7+1 tipp hogyan ne őrülj meg a karantén alatt

2020. április 09. - Who?Me?

Olyan régóta ülsz a négy fal között, hogy lassan már arra sem emlékszel milyen nap van? Esetleg ott tartasz, hogy már az is idegesít, ahogy a veled lakók levegőt vesznek? Ne aggódj, nem vagy egyedül ezekkel az érzésekkel! Viszont mielőtt teljesen belebolondulnál a bezártságba, amit önkéntes karanténnak nevezünk, itt van 7+1 tipp, hogy hogyan is úszd meg ép ésszel ezt az időszakot. 

Amikor elkezdődött ez az egész karantén dolog, azt hittem, milyen jó muri lesz végre otthon tölteni egy kis időt úgy, hogy nem érzem a produktivitás szellemének bűntudatot keltő monológját a fülemben, hiszen most pont ezt kell tennünk. Ellenben három nappal később és öt zacskó mogyorós pufi után már ott tartottam, hogy unalmamban egy falon mászó pókot tanulmányoztam ahelyett, hogy elkaptam volna. 

Kétségtelen, hogy az elmúlt pár hét teljesen felforgatta mindenki életét, hétköznapjait és időbeosztását. Vannak akik egyedül, mások pedig az egész családjukkal összezárva  töltik ezeket a nehéz perceket. Ám attól függetlenül, hogy egy világméretű járvánnyal nézünk szembe, nehéz leküzdenünk emberi mivoltunkat és nem összeveszni a másikkal, vagy éppen beleőrülni az unalomba. Azonban hiszem, hogy hasznosan, ép eszünket megőrizve is el tudjuk tölteni ezeket a napokat. Erre pedig a leghatásosabb mód, ha egy kis minőségi időt töltünk magunkkal és gondolatainkkal. Belátom ez nehéz, főleg ha több fős háztartásban élünk, viszont szükséges, hogy aztán pozitív energiákkal feltankolva könnyebben kezeljük a felmerülő nehézségeket, a stresszt és a szorongást, ami sajnos mostanság életünk szerves részét képezi.

blogkep_1.png

A minőségi énidő és a következő tippek teljesítéséhez pedig nincs szükséged több órás meditációra vagy hosszas elmélkedésekre. Elég ha naponta harminc percet úgy tudsz eltölteni, hogy kikapcsolsz és elnémítod a külvilágot, amelynek hatására sokkal nyugodtabban és pozitívabban tekintesz az előtted álló kihívásokra.

1. Próbáld ki azt a receptet

Emlékszel még arra a receptre, amit abban a szakácskönyvben vagy éppen az interneten böngészve találtál, de soha nem volt időd kipróbálni? Akkor itt az idő, hogy előkeresd és barangolj egy kicsit a gasztronómia csodálatos világában. Süsd meg azt a mennyei süteményt, készítsd el azt a régóta vágyott fogást, nevelj kovászt vagy keresd meg és fejleszd tökélyre a saját ikonikus fogásod, amelyről mindig Te fogsz eszébe jutni az embereknek.

2020-04-08_05_49_20_12.jpg

2. Mozgásra fel

Bár nem a sportolás iránt érzett szeretetemről vagyok híres, mégis a lustálkodással eltöltött időt jól esik megszakítani egy kis mozgással. Nem kell több órás kőkemény edzésekbe kezdened otthon, az is elég ha negyed órára elvonulsz és táncolsz egy kicsit a kedvenc zenédre. A lényeg, hogy élvezd és boldogsággal töltsön el. Hidd el, miután befejezted, sokkal energikusabbnak, kiegyensúlyozottabbnak fogod érezni magad.

3. Egy kis szünet belefér

A reggeli őrület előtt vagy éppen a home office közben, de megérdemelsz egy kis szünetet, amikor lassíthatsz és magadra tudsz koncentrálni. Készíts egy isteni kávét vagy egy bögre illatos teát, vedd elő a kedvenc süteményed és merülj el ezekben a pillanatokban. Harminc percig koncentrálj csak magadra, az érzéseidre és a gondolataidra.

2020-04-08_05_49_20_10.jpg

4. Zölden minden szebb

Habár itt a tavasz, sajnos nem igazán élvezhetjük testközelből ezt a gyönyörű évszakot. Mivel mi nem mehetünk ki akkor bizony nekünk kell behoznunk a lakásba. Legyen szó a zöld minden árnyalatában pompázó növényről, egy lélegzetelállítóan színes virágról vagy az illatos fűszernövényekről, itt az alkalom arra, hogy igazi növénysuttogóvá válj.

2020-04-08_05_49_21_2.jpg

5. Fedezz fel egy új világot

Annak ellenére, hogy be vagyunk zárva a négy fal közé, nem kell lemondanunk a mesés kalandok és lenyűgöző tájak csodájáról sem. Vedd elő kedvenc regényedet, novelládat vagy keress egy új történetet, mely elvarázsol és elfeledteti veled a hétköznapok stresszét. A lényeg, hogy olvassunk, olvassunk és olvassunk, hiszen most még az a kifogásunk se lehet, hogy nincs rá időnk.


2020-04-08_05_49_24_4.jpg 

6. Áss mélyebbre

Amikor kilátástalannak tűnik egy egy szituáció, nagyon nehéz pozitívan látni a jövőt és hinni abban, hogy egyszer vége lesz ennek a krízisnek is. Ám azzal nem sokat érünk, ha folytonosan negatív gondolatokkal kell küzdenünk. Ellenben segíthet, ha kiadjuk magunkból ezeket az érzéseket. Ha nem szívesen vagy éppen nem tudod kivel megosztani belső harcodat, vesd papírra azt. Például elkezdhetsz Hálanaplót vezetni. Reggel, este, esetleg egy nap többször is írd ki magadból miért lehetsz hálás. Ülj le egy bögre gőzölgő kávé, egy pohár bor vagy koktél társaságában és gyűjtsd össze napod azon pillanatait, amelyek boldoggá tettek. Ha ez nem a Te asztalod, azzal sincs probléma, hiszen azt is megteheted, hogy egy füzetben, egy word dokumentumban vagy a jegyzetben a telefonon leírod a gondolataidat, gondjaidat, érzéseidet.


2020-04-08_05_49_26_3.jpg

7. Vágj bele valami újba

Soha nem késő belekezdeni valami teljesen új és izgalmas dologba. Ahelyett, hogy öt percenként frissíted a közösségi média oldalaidat egy újabb érdekes cikkért vagy egy vicces képért, keress magadnak egy új hobbit, amibe a hét minden napján pár óráig el tudsz mélyedni. Tanulj meg festeni, rajzolni vagy vezesd le a feszültséget a színezéssel, amellyel akár a  gyermekkor felhőtlen szórakozását is felidézheted. Ezenkívül kísérletezhetsz a kötéssel, horgolással, varrással vagy belevetheted magad a különböző DIY projektek rejtelmeibe. Habár most nem utazhatunk külföldre, de ez a pár hét tökéletes alkalom lehet, hogy elkezdj egy új nyelvet tanulni, mellyel könnyen felfedezheted az adott kultúrát és szokásokat is.  

+1. Ha már eleged van az egyedüllétből 

Az, hogy nem lépünk ki otthonunkból nem azt jelenti, hogy a barátságokat, rokoni kapcsolatokat is el kell hanyagolnunk. Néha nem csak a minőségi énidő, hanem a barátokkal, családunkkal eltöltött felhőtlen, boldog percek, órák is el tudják feledtetni a problémákat. Ne hagyd, hogy ezen kapcsolatok eltűnjenek a személyes találkozások hiánya miatt. Hála a modern technika vívmányainak, számos módja van, hogy “élőben” töltsünk egymással minőségi időt. Például kávézz egyet reggel a legjobb barátnőddel, barátoddal a home office előtt. Rendezz vacsorapartit egy egyszerű videóhíváson keresztül, vagy szervezz mozi estet a Google Chrome funkciójának segítségével, amellyel közösen egyidőben tudtok filmet, sorozatot nézni barátaiddal a Netflixen. 

2020-04-08_05_49_25_4.jpg

Természetesen nem várható el senkitől, hogy sztoikus nyugalommal viselje ezt az időszakot. Őszintén bevallom, engem is elfog néha a pánik és a kétségbeesés, hogy mikor lesz ennek az egésznek vége. Belekerülök abba a végtelen körbe, amikor csak a vírusról tudok olvasni és videókat nézni. Viszont nem szabad engedni, hogy a félelem és a hírek elfoglalják minden gondolatunkat. Fontos, hogy próbáljuk megtalálni a pozitív oldalát a helyzetnek és kihozzuk a legtöbbet belőle. Hiszen túl fogunk ezen is jutni és véget fog érni ez az időszak, de csakis rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle. :)

Te mivel töltöd otthon az időd? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://slowup.blog.hu/api/trackback/id/tr6815599350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása