Slow Up

Digitális detox: hogyan lépj ki egyszerűen az online térből

2020. április 23. - Who?Me?

Folyton a Facebook-ot pörgeted a legújabb hírekért? Esetleg öt percenként frissíted az Instagramot? Vagy éppen hajnalok hajnalán a YouTube felületén barangolsz mondván: még egy videó pont belefér? Ha mind a három kérdésre - vagy legalább kettőre - igennel válaszoltál, lehet el kéne gondolkodnod azon, hogy tarts egy kis szünetet és belekezdj egy digitális detoxba. Na de hogyan is láss hozzá? Olvass tovább és megtudhatod.

Vonakodva de be kell vallanom, mióta huzamosabb időt kell itthon töltenem, elég sokat használom a telefonomat. Na jó, NAGYON sokat használom. Videókat nézek, össze-vissza lájkolok és random dolgokra keresek rá a Google-n. Néha amikor hajnali háromkor fekszem a sötétben, szememet a kis képernyőre függesztve, magamat se értem, hiszen akár másnap is folytathatnám, egy emberibb időben. De nem, nekem akkor is meg kell néznem azt a cuki macskás videót vagy azt a nőt, aki használt pelenkákat szagolgat. (Nem ér ítélkezni, tudom, hogy mindenki járt már a YouTube ezen fura szegletében.) 

Vajon miért van ez a belső kényszer? Függő lennék? Talán. Hiszen nem egyszeri bűnbeesés ez a viselkedés részemről, hanem sorozatos. Ellenben ha függő vagyok, akkor le kéne állnom vele, de mégis hogyan? 

blogkep.jpg

Az Oxford English Dictionary leírása alapján az Internet vagy digitális függő egy kényszeres, mértéktelen, ellenben igazán lelkes felhasználója az Internetnek. De miért is alakulhat ki valakinél ez a fajta függőség, milyen hatással lehetnek a mindennapi életünkre nézve és hogyan szoktassuk le magunkat róla? Ahogy egyre mélyebbre ástam a témában, számos kiváló cikket és tanulmányt találtam az okokról, a következményekről és a megoldásról.

A digitális függőség okai

2020-04-23_01_10_52_2.jpg

A Mindset Pszichológia egyik bejegyzése alapján számos oka lehet annak, hogy minden percünket élvezettel töltjük a közösségi média felületeinek böngészésével vagy okostelefonunk használatával. 

Ilyen a folytonos megerősítés mámorosan részegítő hatása. Ahányszor csak feltöltünk egy képet, megosztjuk a gondolatainkat és érzéseinket a digitális világban, barátaink, családtagjaink sőt akár számos idegen is lájkolhatja az adott tartalmat. Minél több embernek tetszik az amit megosztunk magunkról, annál nagyobb örömöt érzünk miatta. Ezen pozitív megerősítések egy idő után természetessé válnak, így mindig többet és többet szeretnénk belőle. 

A másik oka lehet a digitális függőség kialakulásának a FOMO (Fear Of Missing Out). A félelem, hogy lemaradunk egy-egy érdekes történésről vagy épp kimaradunk egy izgalmas eseményből. Ennek elkerülése végett pedig egyfolytában frissítjük a hírfolyamunkat vagy böngészünk az Interneten.

Felgyorsult életünkben, mindennapjainkban állandóan újabb és újabb ingerek érnek minket. Ám gyorsan megszokottá válhatnak ezek az újdonságok és ha ingerek nélkül maradunk gegyszerűen eluralkodhat rajtunk az unalom. Ennek elkerülésére és az üresjáratok kitöltésére használhatjuk a digitális világ lenyűgöző és izgalmas szegleteinek felfedezését, ahol megannyi újdonságot találhatunk.   

Milyen hatással lehet a hétköznapjainkra?

Pozitív megerősítés, a ki- és  lemaradástól való félelem, unaloműzés vagy éppen az újdonságkeresés hatására menekülhetünk az Internet bámulatos világába. Érdekes, lebilincselő univerzum ez, ám milyen hatással lehet a digitális függőség az életünk egyszerű mindennapjaira? Christian Montag tudományos cikke alapján érdemes átgondolnunk pontosan mennyi időt is töltünk az online térben.

2020-04-23_01_06_39_2.jpg

De milyen árat fizetünk ezekért a pillanatokért? Elveszíthetjük a kapcsolatot a kézzelfogható, valóságos életünkkel. Az, hogy manapság egyszerűen, pár kattintással bármit elérhetünk, megnézhetünk, “átélhetünk” nincs éppen túl jó hatással a hétköznapjainkra. Vegyünk például egy zenei fesztivált, koncertet vagy éppen egy egyszerű találkozást a barátainkkal. A lényeg minden egyes alkalommal az élményszerzés lenne, ám természetesen dokumentálni is szeretnék az Internet népe számára. Nem éppen szokatlan látvány, amikor a fiatalok egy-egy koncertet a telefonjuk képernyőjén nézik végig, vagy mielőtt belevetnék magukat a közös baráti ebédbe, mulatozásba, muszáj készíteniük egy képet. 

Persze nem baj, sőt mondhatjuk természetes késztetés, hogy emlékeket gyűjtsünk, hogy könnyebben előhívhassük a kellemes, boldog perceket. Ellenben, amikor már inkább azért szervezünk valamilyen eseményt vagy éppen azon rágódunk, hogyan lőjjünk egy tökéletes Insta-képet ahelyett, hogy élveznénk ezeket a pillanatokat, akkor ott már baj van. 

A digitális függőség legsúlyosabb következménye talán az, hogy elfelejtjük értékelni az apró örömöket, átélni a felejthetetlen pillanatokat és hagyjuk, hogy elszaladjon mellettünk a való világ.  

3 tipp a sikeres digitális detoxhoz

Na de ne búsulj, nincs minden veszve. Az, hogy felismerjük a problémát már egy kis lépés ahhoz, hogy meg is oldjuk. Most pedig, hogy be vagyunk zárva a négy fal közé, tökéletes alkalom lehet arra, hogy elkezdjük gyakorolni a leszokást. Így, amikor majd újra visszatér minden a normális kerékvágásba, egyszerűbben mondunk nemet az Internet csábításának. 

A drasztikus megoldás

A legegyszerűbb és legdurvább megoldás az, ha egyszerűen kikapcsoljuk a telefonunkat, számítógépünket és eltesszük őket egy nem látható helyre, hogy még a bűnbeesés kockázatát is elkerüljük. Persze nem kell rögtön elvonulnunk az online térből, ám napi két-három óra “kikapcsolás”, csodákra képes. 

Egy kis magány, sose árt

Talán ez az a praktika, ami számomra a legjobban bevált. Ha besokallok és egy kis zavartalan magányra vagy minőségi időre vágyom, egyszerűen letörlöm a közösségi médiához kapcsolódó alkalmazásokat a telefonomról. Gyors és könnyű megoldás ez, ami nem is jár akkora lemondással, hiszen pár óra vagy nap után simán visszarakhatom őket és felvehetem a kapcsolatot a “külvilággal”. 

Az első lépés

Ha még a gondolatra is, hogy ne legyen a kezünkben a telefon vagy éppen nem tudnak minket elérni, pánik fog el, akkor a következő tipp lehet az első lépés a leszokás útján. Nem kell se kikapcsolnunk a telefonunkat, se törölnünk az alkalmazásokat. Szimplán állítsuk repülő üzemmódba és próbáljuk elfoglalni magunkat, hogy még csak ne is gondoljunk arra, hogy őrült módjára végig pörgetjük az összes felületet újra és újra.  

2020-04-23_01_13_51_2.jpg

Persze nem várható el senkitől, hogy egyik pillanatról a másikra teljesen kilépjen az online térből, főleg nem egy olyan személytől, aki függő. Ám apró lépésekkel, sok gyakorlással könnyedén eljuthatunk odáig, hogy már nem érezzük a késztetést és a sürgető vágyat arra, hogy minden percünket online töltsük. Ha pedig nincs ötletetek az offline idő kitöltésére, arra is van pár tippem. 

Ti kipróbálnátok a digitális detoxot?  

A bejegyzés trackback címe:

https://slowup.blog.hu/api/trackback/id/tr2715634926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása